Cas Gürtel / Fitur

Sentència

Sentència Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (núm. 2/2017), 8 de febrer de 2017

Descripció dels fets

Aquest cas constitueix una de les peces de la trama Gürtel, relativa a l’adjudicació de contractes per part de la Generalitat Valenciana, concretament des de l’Agència València de Turisme, a la mercantil Orange Market, S.L., constituïda pels principals dirigents de la trama, Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, així com altres persones interposades en la mercantil.

D’acord amb la resolució, els fets provats relaten les irregularitats comeses per directius i empreses de la trama Gürtel, d’un costat, i per la consellera de Turisme i altres funcionaris i tècnics pertanyents a l’Agència Valenciana de Turisme, d’un altre, amb la finalitat d’adjudicar els contractes per a la concurrència en fires de turisme en les anualitats que van des de 2005 fins a 2009 (ambdues inclusivament). Així, van constituir l’empresa Orange Market, que es relacionava directament amb la Conselleria i amb les altres societats de l’entramat, i a la qual es feien les adjudicacions. La sentència exposa que les relacions del grup d’empreses amb l’administració eren tan fluïdes, abans i durant l’adjudicació dels contractes, que es va produir un “desembarcament” i de fet una ‘substitució’ de l’administració per les empreses de Gürtel, atés que eren elles les que confeccionaven i redactaven els contractes, sempre admesos per l’Administració, realitzaven els plànols, i fins i tot dissenyaven els criteris de valoració de les propostes.

Aquesta ‘presa’ per part del grup d’empreses Gürtel d’una unitat administrativa de la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana va ser possible, explica la resolució, per les relacions personals d’amistat sorgides entre Correa, Pérez i Crespo, amb Milagrosa Martínez i funcionaris del departament, “pel coneixement personal derivat de la participació del grup en anteriors campanyes amb el partit polític que sustentava el govern de la comunitat autònoma, i sostinguda, posteriorment, amb els regals que es realitzaven per les festes de Nadal”. Sobre aquest particular, cal destacar l’obsequi d’un rellotge Hublot a la Consellera, valorat en 2.400€.

Així doncs, queden provades les actuacions dutes a terme pels acusats amb la finalitat d’obtenir “després de manipular, alterar i influir al seu favor en els diversos procediments administratius d’adjudicació”, l’execució de diferents treballs a favor de l’Agència Valenciana de Turisme en la realització dels stands i activitats de turisme que s’han celebrat anualment en la Institució Firal de Madrid (IFEMA).

La sentència posa de manifest el “grau de corrupció que durant el seu mandat acaba inmprimint-se a tota la matèria de contractació del seu departament”. La sentència posa de manifest com Milagrosa Martínez va modificar tot el procediment administratiu de tramitació d’aquests contractes per a afavorir a les empreses de la trama Gürtel. D’igual manera, cal destacar la participació de la resta de membres de la Conselleria imputats en aquest cas, els quals actuaven amb coneiximent de la manifesta arbitrarietat i perjudici a l’erari públic que guiava les adjudicacions contractuals.

Municipi

València.

Comarca

València.

Delicte imputat

Delicte de prevaricació de l’art. 404 CP, delicte de suborn de l’art. 420 CP (només en el cas de Milagrosa Martínez) i delicte de malversació de cabals públics de l’art. 432 CP.

Sentit sentència

Condemnatòria.

Classe funcionari/autoritat

Milagrosa Martínez : Consellera de Turisme.

Rafael Betoret: Cap de Gabinet de Turisme.

Isaac Vidal: Cap de l’Àrea de Mercats de l’Agència Valenciana de Turisme.

Jorge Guarro: Cap de Promoció de l’Agència Valenciana de Turisme.

Ana Grau: Coordinadora de Fires de l’Agència Valenciana de Turisme.

Impacte econòmic

Les partides inexistents o duplicades que Orange Market S.L. va facturar a la Generalitat Valenciana ascendeixen segons la sentència a 257.540,07€.

Concurs amb altres delictes

En el cas dels condemnats Isaac Vidal i Ana Grau s’aprecia concurs per delicte de falsificació en document mercantil.

Pena

Milagrosa Martínez: 9 anys de presó; 10 anys d’inhabilitació absoluta; 9 anys d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic; 5000€ multa penal; Comís del rellotge Hublot que va rebre com a obsequi de la trama Gürtel.

Rafael Betoret: 6 anys de presó; 10 anys d’inhabilitació absoluta; 7 anys d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.

Isaac Vidal: 7 anys de presó; 10 anys d’inhabilitació absoluta; 5 anys d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.

Jorge Guarro: 4 anys de presó; 10 anys d’inhabilitació absoluta; 5 anys d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.

Ana Grau: 3 anys de presó; 6 anys i 3 mesos d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic; 900€ multa penal.

Responsabilitat civil

Els cinc condemnats, a més dels capitosts de la trama Gürtel (Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez), hauran d’indemnitzar de forma conjunta i solidària a la Generalitat Valenciana per la quantitat total de 271.636, 59€.

Altres dades d’interés

Sentència ratificada pel Tribunal Suprem (núm. 214/2018) de 8 de maig de 2018.