Aquest cas constitueix una de les peces de la trama Gürtel, relativa a l’adjudicació de contractes per part de la Generalitat Valenciana, concretament des de l’Agència València de Turisme, a la mercantil Orange Market, S.L., constituïda pels principals dirigents de la trama, Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, així com altres persones interposades en la mercantil.
D’acord amb la resolució, els fets provats relaten les irregularitats comeses per directius i empreses de la trama Gürtel, d’un costat, i per la consellera de Turisme i altres funcionaris i tècnics pertanyents a l’Agència Valenciana de Turisme, d’un altre, amb la finalitat d’adjudicar els contractes per a la concurrència en fires de turisme en les anualitats que van des de 2005 fins a 2009 (ambdues inclusivament). Així, van constituir l’empresa Orange Market, que es relacionava directament amb la Conselleria i amb les altres societats de l’entramat, i a la qual es feien les adjudicacions. La sentència exposa que les relacions del grup d’empreses amb l’administració eren tan fluïdes, abans i durant l’adjudicació dels contractes, que es va produir un “desembarcament” i de fet una ‘substitució’ de l’administració per les empreses de Gürtel, atés que eren elles les que confeccionaven i redactaven els contractes, sempre admesos per l’Administració, realitzaven els plànols, i fins i tot dissenyaven els criteris de valoració de les propostes.
Aquesta ‘presa’ per part del grup d’empreses Gürtel d’una unitat administrativa de la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana va ser possible, explica la resolució, per les relacions personals d’amistat sorgides entre Correa, Pérez i Crespo, amb Milagrosa Martínez i funcionaris del departament, “pel coneixement personal derivat de la participació del grup en anteriors campanyes amb el partit polític que sustentava el govern de la comunitat autònoma, i sostinguda, posteriorment, amb els regals que es realitzaven per les festes de Nadal”. Sobre aquest particular, cal destacar l’obsequi d’un rellotge Hublot a la Consellera, valorat en 2.400€.
Així doncs, queden provades les actuacions dutes a terme pels acusats amb la finalitat d’obtenir “després de manipular, alterar i influir al seu favor en els diversos procediments administratius d’adjudicació”, l’execució de diferents treballs a favor de l’Agència Valenciana de Turisme en la realització dels stands i activitats de turisme que s’han celebrat anualment en la Institució Firal de Madrid (IFEMA).
La sentència posa de manifest el “grau de corrupció que durant el seu mandat acaba inmprimint-se a tota la matèria de contractació del seu departament”. La sentència posa de manifest com Milagrosa Martínez va modificar tot el procediment administratiu de tramitació d’aquests contractes per a afavorir a les empreses de la trama Gürtel. D’igual manera, cal destacar la participació de la resta de membres de la Conselleria imputats en aquest cas, els quals actuaven amb coneiximent de la manifesta arbitrarietat i perjudici a l’erari públic que guiava les adjudicacions contractuals.