Cessament arbitrari i il·legal de funcionària interina a l’Ajuntament d’Alacant

Sentència

Sentencia Audiència Provincial d’Alacant (núm. 40/2020), 3 de febrer de 2020.

Descripció dels fets

El dia 18 d’abril de 2017, el en aquell moment Alcalde d’Alacant pel Partit Socialista, Gabriel Echávarri, com a represàlia per la denúncia que aqueix mateix matí va presentar contra ell en la Fiscalia el Partit Popular a través del seu representant, Luis Barcala -en aquell moment portaveu de l’oposició i en l’actualitat Alcalde d’Alacant-, va contactar amb el regidor que tenia delegades les competències en matèria de personal per la Junta del Govern Local, indicant-li que cessara immediatament una funcionària interina, la qual va resultar ser la cunyada de Luis Barcala. En la resolució judicial consta que, en la tramitació de l’acomiadament, no sols es van ometre tràmits essencials del procediment, sinó que la il·legalitat de la resolució és palmària, i no pot explicar-se mitjançant una argumentació tècnic-jurídica mitjanament raonable. En aquest sentit, resulta acreditat que la decisió de remoure a l’afectada del seu càrrec només venia motivada per l’animadversió que l’alcalde sentia cap al portaveu de l’oposició.

Municipi

Alacant.

Comarca

L’Alacantí

Delicte imputat

Delicte de prevaricació administrativa de l’art. 404 CP.

Sentit sentència

Condemnatòria.

Classe funcionari/autoritat

Alcalde d’Alacant pel Partit Socialista.

Impacte econòmic

No consta.

Concurs amb altres delictes

No consta.

Pena

Pena d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de 9 anys.

Responsabilitat civil

1.087.291,64 €, els quals corresponen a la quantitat total defraudada menys el reintegrat (149.757 €).

Altres dades d’interés

Aquesta és la segona condemna per prevaricació contra Gabriel Echávarri, perquè se suma als 12 anys d’inhabilitació derivats de la sentència condemnatòria per el “Cas Comerç”.