Rellotges vicealcalde de València

Sentència

Sentència Audiència Provincial de València (núm. 293/2019), 5 de juny de 2019

Descripció dels fets

Alfonso Grau, ocupant el càrrec de Vicealcalde de la Ciutat de València pel Partit Popular, rep, en atenció al seu càrrec, el regal de dos rellotges de luxe per part d’empresari del grup Transvia S.L. Entre les competències de Grau, figurava la delegació de Turisme, on la mercantil a la qual pertany l’empresari que efectua els regals tenia interessos quant a futurs contractes amb el consistori.

Acceptats els regals, es dirigeix a la joieria d’on els ha adquirit l’empresari, on decideix retornar-los, per a posteriorment canviar-los per altres dos de major categoria, abonant la diferència. Aquesta última qüestió és de vital importància per entendre perquè se li condemna també per un delicte de blanqueig de capitals de l’art. 301.1 CP.

Municipi

València.

Comarca

València.

Delicte imputat

Delicte de suborn de l’art. 422 CP.

Sentit sentència

Condemnatòria.

Classe funcionari/autoritat

Vicealcalde de València pel Partido Popular.

Impacte econòmic

No consta.

Concurs amb altres delictes

Concurs amb el delicte de blanqueig de capitals de l’art. 301.1 CP. S’aprecia aquest tipus penal en el moment en què, en retornar els rellotges regalats per l’empresari de la mercantil Transvia, S.L., el condemnat converteix en lícit un import econòmic obtingut il·lícitament pel regal en què es concreta el delicte de suborn.

Pena

Pena de presó de 4 anys, multa de 25.095€, suspensió d’ocupació i càrrec públic durant 2 anys, inhabilitació especial per a l’exercici del sufragi passiu pel temps que dure la condemna, així com decomís de béns del seu patrimoni per valor de 25.095€.

Responsabilitat civil

No consta.

Altres dades d’interés

Resulta significatiu que l’inici de la investigació es produïsca a partir de l’obtenció de dades tributàries per part de l’A.E.A.T. respecte de la joieria on l’empresari va adquirir els rellotges, a la qual posteriorment va acudir el condemnat per a realitzar la devolució i canvi que dóna lloc al blanqueig de capitals.