Requalificació de terrenys a Zarra

Sentència

Sentència Audiència Provincial de València (núm. 32/2017), 23 de gener de 2017

Descripció dels fets

Juan José Rubio Navarro, alcalde de Zarra (primer pel PSOE, més endavant com a independent), també administrador únic d’una empresa d’edificació, transmet les participacions d’aquesta mercantil al seu fill. Posteriorment, sent el seu fill administrador únic de l’empresa, es posen d’acord per a construir a través d’aquesta mercantil habitatges en polígons del terme municipal de Zarra, els quals tenien la qualificació de sòl no urbanitzable comú, emparant-se en llicències atorgades pel Ple de l’Ajuntament de Zarra, malgrat tenir coneixement l’Alcalde de l’existència de legislació urbanística que prohibia aquesta activitat. Malgrat conèixer aquesta prohibició, votà favorablement en el ple la concessió d’aquestes llicències.

Municipi

Zarra.

Comarca

La Vall de Cofrents-Aiora

Delicte imputat

Delicte de prevaricació urbanística, 320.2 CP.

Sentit sentència

Condemnatòria.

Classe funcionari/autoritat

Alcalde de Zarra pel PSOE i posteriorment com a independent.

Impacte econòmic

No consta.

Concurs amb altres delictes

Concurs amb delicte contra l’ordenació del territori de l’art. 319 CP.

Pena

Pena de presó d’1 any i 2 mesos amb inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, multa de 16 mesos amb quota diària de 12€ pel delicte contra l’ordenació del territori. Pena de presó d’1 any i 2 mesos amb inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, multa de 16 mesos amb quota diària de 12€ i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic durant un període de 8 anys.

Responsabilitat civil

No consta, si bé disposa la sentència la possibilitat de la seua notificació a la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Conselleria de Territori, perquè aquesta, dins de les seues competències i conformement a la legislació urbanística, adopte les resolucions o mesures que foren competents per a restaurar l’ordenament urbanístic vulnerat. No consta, si bé disposa la sentència la possibilitat de la seua notificació a la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Conselleria de Territori, perquè aquesta, dins de les seues competències i conformement a la legislació urbanística, adopte les resolucions o mesures que foren competents per a restaurar l’ordenament urbanístic vulnerat.

Altres dades d’interés

Existeix posterior recurs al Tribunal Suprem, on la pena és reduïda des dels 2 anys i 4 mesos imposats per l’Audiència Provincial, fins als 2 anys per l’apreciació de l’atenuant de dilacions indegudes. Això comportarà que no entrarà a presó, per la possibilitat de suspendre la pena. Cal remarcar que el condemnat va ser alcalde del municipi de forma ininterrompuda des de 1979 fins a 2007.