Cas Blasco (peça quinta: adjudicació fraudulenta de contractes informàtics)

Sentència

Sentència Audiència Provincial de València (núm. 719/2021), 17 de desembre de 2021

Descripció dels fets

Existència en la Conselleria de Inmigració i Ciutadania d’una trama destinada a adjudicar de manera fraudulenta els contractes de manteniment i gestió dels serveis informàtics d’aquesta Conselleria. Per a això, partint de l’ordre donada pel Conseller, Rafael Blasco, a la Secretaria General Administrativa, es pretenia forçar que els serveis informàtics foren adjudicats a les empreses mercantils d’un dels encausats. A aquest efecte, a més de l’orientació donada pel Conseller a la Secretària General Administrativa, va ser creat el lloc de Cap de Servei Informàtic de la Conselleria, ocupat per un altre dels condemnats en aquest cas. Així, tot el procés de contractació, començant pel plec de condicions de les pròpies contractes, eren realitzats amb la finalitat de decantar l’adjudicació d’aquests serveis a una sèrie d’empreses concretes, prescindint amb això dels requisits bàsics que havia de seguir el procediment administratiu de contractació, i adoptant per a aquest fi una sèrie de resolucions manifestament arbitràries i injustes. Es van emetre una sèrie de resolucions que seguien els dictats del Conseller, sent aquests executats per la Secretària General Administrativa i el Cap de Servei Informàtic de la Conselleria, en diferents nivells del procediment.

Municipi

València.

Comarca

València.

Delicte imputat

Delicte de prevaricació administrativa de l’art. 404 CP.

Sentit de la sentència

Condemnatòria.

Classe funcionari/autoritat
  • Conseller d’Immigració i Ciutadania.
  • Secretària General Administrativa, Conselleria d’Immigració i Ciutadania.
  • Cap de Servei Informàtic, Conselleria d’Immigració i Ciutadania.
Impacte econòmic

No consta.

Concurs amb altres delictes

Malgrat considerar-se, no s’aprecia concurs amb altres delictes contra l’Administració pública.

Pena
  • Conseller d’Immigració i Ciutadania: 8 anys i 6 mesos d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.
  • Secretària General Administrativa: 2 anys, 1 mes i 15 dies d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.
  • Cap de Servei Informàtic: 2 anys, 1 mes i 15 dies d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.
Responsabilitat civil

No consta.

Altres dades d’interés

Aquesta sentència és la tercera condemna imposada a Rafael Blasco per la seua gestió realitzada en la Conselleria d’Immigració i Ciutadania.

Aplicació en els casos de la Secretària General Administrativa i el Cap de Servei Informàtic de l’atenuant molt qualificat de confessió (art. 21.4 CP), en la mesura en què la confessió durant el judici oral va facilitar l’enjudiciament dels fets, permetent esclarir amb major facilitat les relacions entre els diferents càrrecs que permetien el desenvolupament d’aquesta trama.