03 des. Espanya és el país europeu on més es percep la corrupció
Quan parlem dels efectes de la corrupció, hem de recordar els seus costos socials i democràtics. Un dels majors, el grau en què la ciutadania percep este problema.
L’organització no governamental Transparència Internacional desenvolupa cada any l’anomenat Índex de Percepció de la Corrupció. Este barem puntua a una sèrie de països en una escala del 0 -percepció d’alts nivells de corrupció- a 100 -percepció de molt baixos nivells de corrupció-. Amb els resultats, s’elabora un rànquing.
Segons este índex, Espanya és el país europeu on més ha augmentat entre els seus ciutadans la percepció de la corrupció. Any rere any, la posició espanyola en la taula, al costat de la d’Hongria i Xipre, ha empitjorat. Considerant solament els 28 països de la UE, Espanya ocupa entre la divuitena i la vintena posició del rànquing, en funció de l’exercici.
En 2000, Espanya superava en 29 punts a Polònia; en 27, a la República Txeca; en 6, a Portugal; i en 3, a França. Hui, les tornes han canviat: França li trau 13 punts; Portugal, 6; Polònia, 3; i Espanya empata amb la República Txeca.
Transparència Internacional tracta d’analitzar el perquè d’estos resultats. D’una banda, aprecia l’eficàcia de la policia, que ha permès destapar nombrosos casos de corrupció. Així mateix, valora les denúncies dels mitjans de comunicació i la indignació unànime de la ciutadania davant estos escàndols. Altres factors que assenyala l’organisme són la crisi econòmica, que ha incrementat el nivell d’exigència social, i la lentitud de la Justícia, que ha generat la sensació de que tal vegada molts casos queden impunes.
Però, per què la percepció de la corrupció és cada vegada major? Perquè, encara que els casos relacionats amb l’urbanisme han disminuït, no ho han fet els relacionats amb la contractació pública o amb les institucions clau de l’Estat. A més, Transparència Internacional detecta que la ciutadania creu que les sancions penals resulten decebedores o arriben tard, que la Justícia està polititzada i que hi ha opacitat en sectors poderosos -banca, energia, telecomunicacions-.
Per tot açò, l’organisme insisteix en la necessitat de seguir treballant contra la corrupció i donar-li respostes eficaces: la societat es manté ferma i és cada vegada menys tolerant amb la corrupció, però falta, apunta, una clara voluntat política per a fer-li front de forma definitiva a la corrupció.
Sorry, the comment form is closed at this time.