La corrupció és el segon problema per als espanyols

Desde 2012, la ciudadanía ha colocado la corrupción entre sus principales preocupaciones.

La corrupció és el segon problema per als espanyols

El barem del Centre d’Investigacions Sociològiques situa el frau i la corrupció com el segon dels principals problemes d’Espanya, segons dades del seu estudi d’octubre de 2018. El CIS, per tant, abunda en el que altres organismes com a Transparència Internacional vénen anunciat: la percepció de la corrupció a Espanya és altíssima.

Les dades que llança el CIS en els últims anys apunten una clara tendència: la corrupció ha anat augmentant posicions entre les principals preocupacions dels espanyols. Ocorre així des de fa pràcticament sis exercicis. Repassem les estadístiques més rellevants del període. En el mes de novembre de 2012, la corrupció se situava en el quart lloc de la taula, amb 9,5 punts percentuals; solament per darrere de l’atur, l’economia i els polítics en general. En un sol mes, és a dir, el desembre de 2012, la corrupció continuava en el mateix lloc -el número 4- però amb una puntuació de quasi el doble, 17,2 punts percentuals. Trenta dies van bastar per a multiplicar per dos la nota. Un repàs a l’hemeroteca ho explica: era l’època en la qual Gürtel, Palma Arena, Nóos, Palau, Malaya, Pokemon, ERE, Cooperació, etc. es van convertir en termes d’ús freqüent. Estos escàndols portaven mesos ocupant dia sí i dia també els titulars dels periòdics i minuts en tertúlies i informatius.

Amb tot, el salt més important ocorre en el mes de març de 2013. En aquell moment, la valoració escala fins als 40 punts percentuals. La raó? De nou, una ullada a la premsa ens dóna l’explicació: el gener de 2013 una dotzena de càrrecs públic van ser imputats per diferents escàndols relacionats amb la corrupció. Els titulars del moment, com este de 20 Minutos, van qualificar de “gener negre” aquells primers 31 dies de 2013. Setmanes després, el diari El Mundo es preguntava en un article si Espanya, efectivament, era un país de corruptes.

Des d’aquell moment i fins ara, esta qualificació s’ha mantingut a l’entorn dels 40 punts. Per això, la corrupció, estos últims cinc anys, s’ha consolidat en la segona posició del rànquing d’assumptes que més preocupen a la ciutadania. En 2018, de fet, la sentència de l’anomenada primera època del cas Gürtel va impulsar la moció de censura i el canvi de Govern. No és d’estranyar, per tant, que segons les dades del CIS d’octubre de 2018, la corrupció, amb 30 punts percentuals, es mantinga com a segon problema per als espanyols.

Sense comentaris

Sorry, the comment form is closed at this time.